nieuws Nieuws van ons en anderen

Nieuws

Geen activiteiten in mei

Deze maand houden we vrij voor onszelf. Even geen cursussen en andere activiteiten. 

Inschrijfformulier vuursteen cursus

vuursteencursus archeoflint zomer 2023vuursteencursus archeoflint voorjaar 2023In tegenstelling tot eerdere berichten, houden we dit jaar twee cursussen vuursteenbewerken in plaats van één. In het voorjaar en de zomer. Voor data, kosten etc. opent u het inschrijfformulier basiscursus vuursteen bewerken 2023.

Tussen de dino’s

Vuursteen bewerken op landgoed TenaxxDinosauriërs en mensen, ze gaan niet samen! In het Dinopark op landgoed Tenaxx in Wedde wel. In korte tijd heeft men daar een themapark opgezet rondom de beruchte ex-bewoners van onze planeet.
In de kerstvakantie heeft het park speciale activiteiten. Kijk daarvoor even op hun website.
In dat kader mocht ArcheoFlint het publiek vermaken, helaas viel het weer erg tegen en lieten de bezoekers verstek gaan. In het sfeervol verlicht park Tenaxxnieuwe jaar komen we nog twee keer terug (4 en 7 januari) en hopelijk worden we overspoeld met enthousiaste vuursteenbewerkers.
Het park verdient het, een ware aanrader in het Noorden van ons land!!

Cursus vuursteen bewerken 2023

vuistbijl gemaakt tijdens Nederlands kampioenschapDit bericht moet u zien als een vooraankondiging. Het definitieve programma zal binnenkort op de website gezet worden. Onze opzet is iets anders dan andere jaren. We hebben gekozen voor één weekend in maart (25 en 26) en daarna nog één dag in april (de 15e). Voorgaande jaren -en dat zal nu niet ander zijn- hebben we mensen moeten teleurstellen. Het aantal deelnemers is beperkt, n.l. zes personen. Tip: u zou ons alvast een mail kunnen sturen.
Vuursteenspecialist Ernest Mols zal ook dit jaar weer de cursus leider zijn. De cursus wordt gehouden in het prachtige Diever.

Fossielen, mineralen, vuursteen en ArcheoFlint

Vuursteen workshop van ArcheoFlint voor Het Kristal in GroningenTweede Paasdag 2022 mochten wij voor de geologische vereniging “Het Kristal” in Groningen, tijdens hun jaarlijkse beurs, een workshop vuursteenbewerken verzorgen. Wij komen daar al jaren en iedere keer treft ons de gezelligheid van de beurs. Zeer geïnteresseerde bezoekers en deskundige standhouders. Helaas voor de organisatoren viel de publieke belangstelling dit jaar een beetje tegen. Het mooie weer was spelbreker. De echte liefhebber kwam wel opdagen. Wij van ArcheoFlint hebben wederom een kostelijke dag gehad.
Klik hier voor een sfeerimpressie. 

Determinatie handjes

ArcheoFlint aan het determineren met Van Giffen collectieEen maandje geleden hebben wij een collectie artefacten overgedragen aan de VSS in Rijckholt. Het betreft artefacten die o.a. professor van Giffen in de jaren ’20 van de vorige eeuw heeft opgegraven bij de vuursteenmijnen. De collectie is nog niet volledig beschreven. De Archeoflinters hebben hierbij een dagje geholpen. Genieten van de omgeving, de gastvrijheid, artefacten en de vlaai. Wat wil een mens nog meer?!

Volle cursus steenbewerken

Helaas, onze cursus steenbewerken zit vol. Er kan niemand meer bij. Maar geen nood, volgend jaar plannen we wederom een drietal dagen waarvoor u zich kunt inschrijven.

Zweet en vuursteen

Het was zweten. Een kruiwagen getrokken (met banden) en geduwd door een derde persoon over het strand. ArcheoFlint en paar trouwe assistenten kwamen maar moeizaam vooruit. De met vuursteen zwaar beladen kruiwagen zakte regelmatig diep weg in het zand.  Nee, een korte vakantie stellen we ons toch anders voor. Om u te laten oefenen met het beste vuursteen wat maar dichtbij te vinden is, togen we naar Denemarken. Aan het strand liggen fantastische vuursteenknollen. Vol beladen en met zere botten reden we terug naar huis. Toe aan een dagje rust.

Kristal en vuursteen

Zeer geslaagde bijeenkomst georganiseerd door de Geologische Vereniging “Het Kristal” in Groningen. Ondanks het hete voorjaarsweer kwamen er bijna net zoveel bezoekers als vorig jaar. Waarschijnlijk komt dat door de bekendheid die de vereniging inmiddels heeft opgebouwd. Een groot aantal stands met materialen van hoogwaardige kwaliteit. Daar ga je met plezier kijken! Bovendien waren er veel (gratis) activiteiten voor kinderen. Als ouder kon je rustig rondkijken terwijl de kinderen zich naar hartenlust de technieken van onze voorouders eigen maakten. ArcheoFlint stond ook nu flink in de belangstelling bij de jeugdigen. Tot volgend jaar dan maar weer!

Drie daagse cursus vuursteen bewerken

ArcheoFlint biedt u een unieke mogelijkheid om kennis te maken met het affiche vuursteenbewerkenvuursteenmateriaal van onze voorouders. U bekwaamt zich in diverse technieken onder de deskundige leiding van Ernest Mols, meervoudig Nederlands kampioen vuursteenbewerken (vuistbijlen).
Voor data, meer informatie en inschrijfformulier, klik hier!
Het aantal deelnemers is beperkt, wees er snel bij!!

ArcheoFlint op de Stip

Ernest op de StipHet moest er een keer van komen. De landelijke media hebben ArcheoFlint ontdekt. In januari kwam Koffietijd en 5 Uur Live voorbij in Ernest zijn vuursteen atelier. Vol geduld en op de voor hem kenmerkende wijze verleende hij zijn medewerking aan een prachtig item.
Klik hier om de uitzending te bekijken.

Oer Orvelte (2)

Midden op de nostalgische en sfeervolle Brink stond onze oer orvelte 2018vuursteenwerkplaats, het hoogste punt in de omgeving. Vast en zeker heeft hier in het verleden ook een vuursteenbewerker gezeten, genietend van de najaarszon en tevreden met het resultaat.
Duizenden jaren later is het onze beurt. De Oerdag was een daverend succes, het weer prachtig en het humeur van de bezoekers en deelnemers uitstekend. ArcheoFlint had het druk. Jong en “Oud” aan het steenbewerken, demonstraties en uitleg van ArcheoFlint.
Klik hier voor een foto-impressie.

Oer Orvelte

oer orvelte 2018

Op een bijzondere locatie midden in de Oer Provincie Drenthe organiseren we een dag omtrent het thema Oer. Deze dag zal helemaal in het teken staan van Oer. Zo zal er een biologische streekproducten markt zijn van allemaal regionale ondernemers die trots zijn op hun product en het met liefde aan u presenteren, uiteraard kan er geproefd worden. Daarnaast kun je ontdekken welke rol de bijen al eeuwen lang spelen in de natuur en hoe belangrijk de bijen zijn voor onze natuur.

Voor de kinderen is er een verteller die terug gaat naar de steentijd. Kinderen kunnen ervaring op doen met een oude stempel methode door middel van zelf een stempel maken van een aardappel waar de kinderen mee kunnen stempelen. Verder zijn er nog meer kinderactiviteiten zoals de vuurstenen mannen (ArcheoFlint dus), touw maken en nog veel meer. Er wordt door de herder van de schaapskooi een demonstraite schapen drijven gegeven op vaste tijden. Verder is er streekvermaak, de Stichting Openluchtspel Westerbork treed op met het stuk “ Het behekste zwien” dat gebaseerd is op een oud volksverhaal en in de Drentse taal. Daarnaast zal er in het dorp heerlijke akoestische muziek klinken.

Ook zal er live Oer gekookt gaan worden. Op een ouderwetse manier genieten van lekker puur Oer eten. In alles gaan we terug in de tijd, zodat we het kunnen voelen, beleven, ervaren en zelfs proeven! Tijdens de Oer Orvelte zijn alle bedrijven in het dorp geopend. Er kan geparkeerd worden op de parkeerplaatsen buiten het dorp. Deze dag is gratis toegankelijk.
(Tekst website Oer Orvelte)

 

ArcheoFlinters scoren tijdens NK vuistbijlen 

vuistbijl gemaakt tijdens Nederlands kampioenschapVoor de vijfde keer alweer organiseerde het Oermuseum in Diever het open Nederlands kampioenschap vuistbijlen maken. De deskundige jury, bestaande uit Jan Willem van der Drift en Wil Kreike, beoordeelde de vuistbijlen van ArcheoFlinter Ernest Mols als beste. Voor de vierde keer werd hij gehuldigd als Nederlands Kampioen. Tijdens de twee uur durende wedstrijd produceerde Ernest niet minder dan zes vuistbijlen. Trekken we daar de nodige pauzes vanaf en nemNiks nieuws, Ernest Mols wederom Nederlands Kampioen. Hier de winnende vuistbijlen.en we ook de temperatuur van 35 graden mee in onze berekening, dan kost het maken van een bewerkte vuistbijl hem ongeveer 15 minuten. Een prestatie op zich, benieuwd wat een Neanderthaler er van zou zeggen.
Henk van Blitterswijk eiste de tweede plaats voor zich op. ArcheoFlinter Anne ten Brink mocht zich verheugen met een gedeelde derde plaats. Kortom een super geslaagd evenement dat vele voorbijgangers trok.

Enorme toeloop in Assen

Gouverneurstuin Assen, drukte bij ArcheoFlint.In de Gouverneurstuin in Assen was het zondag 8 juli 2018 een drukte van belang. ArcheoFlint werd bijna overspannen van de toeloop. Meer dan 300 kinderen maakten in zes uur een artefact -meestal een geschachte  pijlpunt-,  in onze stand. De organisatie moest een eind maken aan het evenement, de aanloop hield maar niet op. En wij; uitgeput maar zeer voldaan over de toeloop en het niet aflatende jeugdige enthousiasme. Misschien zat er een toekomstige archeoloog bij! Al met al een geslaagde dag!

Opening Vermaning tentoonstelling

ArcheoFlinters Ernest Mols en Anne ten Brink tijdens de opening van de Vermaning tentoonstelling in het Drents museum te Assen. Zaterdag 7 juli werd de met spanning tegemoet geziene tentoonstelling over de markante Drenth Tjerk Vermaning geopend met een bijeenkomst in de Nieuwe Kolk in Assen. Beide ArcheoFlinters waren hierbij aanwezig. Na het officiële gedeelte werd een bezoek gebracht aan het Drents Museum. De prachtig ingerichte tentoonstelling geeft een gedegen overzicht van het leven van Vermaning, zijn vondsten en van de discussie die uitbrak na aanleiding van zijn omstreden Neanderthaler vondsten.
Een deel van de vondsten van de in 2007 ontdekte vindplaats bij Peest is er ook ondergebracht. Alsmede de laatst gedane Neanderthaler vondsten in de provincie Drenthe, waaronder een prachtige disk van Jan van Rijn en een vuistbijl van Henk Geertsema.
Hoe men ook over Vermaning -en de affaire- mag denken, wij van ArcheoFlint raden de ware liefhebber van de oudste geschiedenis van ons land, een bezoek aan de tentoonstelling ten zeerste aan.

Familiedag in Drents Museum

Drie keer per jaar zet men het hele museum op zijn kop voor families met kinderen. Dat is tijdens de Familiezondagen. Op die dagen zijn er doorlopend bijzondere voorstellingen, actieve workshops en verrassende activiteiten voor het hele gezin.
Daarom is op de openingsdag (zondag 8 juli) van de tentoonstelling “De Zaak Vermaning” op de Brink en in de Gouverneurstuin een minifestival vol activiteiten voor de hele familie, met o.a. demonstraties vuursteen bewerken door ArcheoFlint, vuursteendeterminatie, stenen/mineralen/fossielenverkoop, en nog veel meer. PeerGrouP geeft alvast een voorproefje van de theatervoorstelling De Affaire Vermaning.

RTV Noord – Expeditie Grunnen

Bekijk hier de reportage die RTV-Noord maakte van de opening van het MuzeeAquarium. Twintig minuten na aanvang van de uitzending, begint het item. Helaas geen ArcheoFlint in beeld, maar desondanks de moeite van het bekijken waard.

Nieuw museum in Delfzijl

In het weekend van 1 en 2 juni opent het MuzeeAquarium in Delfzijl haar deuren. Het MuzeeAquarium, vijf bijzondere musea en een zeeaquarium, is gevestigd onder aan de dijk en vlakbij het strand en de haven. Naast de permanente exposities archeologie, schelpen , geologie, scheepvaart, visserij en een zeeaquarium zijn er wisselende tentoonstellingen te zien.
Ter gelegenheid van haar opening organiseert het Muzee diverse activiteiten. Zodoende is ArcheoFlint gevraagd om  workshops vuursteenbewerken voor haar rekening te nemen. Meer over het MuzeeAquarium leest u op haar website: www.muzeeaquarium.nl 
ArcheoFlint is op zaterdag 2 juni vanaf 10.00 aanwezig.

 

trefwoord: nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws, nieuws